Smaczna Lekcja w Piekarni

czytaj >> Spotkanie z zawodem: ‚PIEKARZ’

TO BYŁA PYSZNA LEKCJA
Poznać produkcję chleba i słodkich przysmaków, to nie tylko olbrzymia ciekawość, ale i wielki zaszczyt. 28 marca uczniowie klasy 3A gimnazjum mieli przyjemność uczestniczyć w Akademii Piekarza. Już w drzwiach powitały nas uśmiechnięte panie Karolina i Katarzyna. W głowach mięliśmy mnóstwo pytań:

– Jak wygląda praca w piekarni?
– Jakie umiejętności musi posiadać piekarz?
– Jaką szkołę należy ukończyć, aby zostać piekarzem lub cukiernikiem?
– W jaki sposób działają drożdże?
– Jakich warunków potrzebują drożdże do wzrostu?
– Dzięki czemu chleb staje się elastyczny i rośnie?
– Jakie są etapy produkcji chleba?
– Jak wybrać pieczywo dobrej jakości?
– Czy chleb jest zdrowy?.
(…)

Koordynator doradztwa edukacyjno-zawodowego
Elżbieta Sobiepan

 

Dodaj komentarz